Slovenskim pediatrom se zdi znanost “odveč”

Spodnji članek je komentar na izjavo pediatrov Denisa Baša in Nataše Bratine v članku na n1info.si.
(izseki iz njune izjave so v črni, komentarji pa v zeleni barvi):

Po izjavi veganskega društva sta se na kritike, ki so letele na račun stroke, za N1 odzvala pediater Denis Baš in predsednica razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo in profesorica dr. Nataša Bratina.

Pediatra sta brez odgovora na katerokoli od naših kritik še enkrat dodatno potvorila znanost.

“Vsi podatki in raziskave še vedno kažejo na to, da je za otroke najbolje, če so vsejedci. 

Pediatra sta brez odgovora na katerokoli od naših kritik še enkrat dodatno potvorila znanost. “Vsi podatki in raziskave” namreč NE kažejo, da je za otroke “najbolje če so vsejedci”. Tu je le nekaj raziskav, ki NE potrjujejo njunih izjav:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157583/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36299986/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8921058/

https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)01849-X/fulltext 

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-71 

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-68192-4_17 

https://www.nature.com/articles/ejcn2010231 

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1241/htm 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cea.12911 

https://academic.oup.com/ajcn/article/70/3/579s/4715024 

https://redemc.net/campus/wp-content/uploads/2020/02/vegetarian-diets-in-children-review.pdf [https://doi.org/10.1007/s00394-017-1416-0]

Naše telo je narejeno tako, da najlažje izkoristimo vse dobrobiti prehrane, če uživamo mešano hrano. Torej, da imamo na jedilniku poleg zelenjave, sadja in žitaric tudi jajca, mlečne izdelke in meso. 

Strokovni vir za trditev?

Ne nasprotujemo temu, da je nekdo vegan, vendar pa je dejstvo, da zahteva tak način prehranjevanja pri otrocih zelo skrbno načrtovanje jedilnikov, da ne pride do pomanjkanja določenih hranil,” sta pojasnila.

Seveda je potrebno skrbno načrtovanje, sploh pri otrocih! Kaj to za mešano prehrano ne velja?? Čemu potem 46 strani dolg dokument SMERNICE ZA PREHRANJEVANJE V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH ZAVODIH? 

Opozorila sta tudi na to, da je lahko tudi veganska hrana nezdrava in procesirana. “In ena in druga hrana je lahko nezdrava.” 

Seveda! Vprašanje je, zakaj se jima zdi take stvari tako pomembno naslavljati, ko gre za vegansko prehranjevanje? Seveda, vsaka vrsta prehranjevanja je lahko nezdrava. S tem, da vsejeda prehrana vsebuje bistveno več tveganj za smrtonosne bolezni (diabetes tipa 2, srčnožilne bolezni, rak, debelost itd).

Na očitek društva, da so pediatri ”znanstveno nepismeni in da si napačno razlagajo znanstvene raziskave”, pa sta Baš in Bratina odvrnila, da je vsak komentar praktično odveč 

Ne preseneča nas, je pa zelo žalostno, da se jim zdi “odveč” odgovoriti na strokovno kritiko. Tistemu, ki pa mu to ni “odveč”, pa bo raziskave prebral in našo kritiko hitro razumel. Iskreno, po dolgoletnih izkušnjah z njimi niti nismo pričakovali konstruktivnega odgovora, saj bi bili tako prisiljeni priznati njihovo nestrokovnost.

ter da le čevlje sodi naj kopitar.

Kot prvo, trkati se po svojih prsih, – “jaz sem pediater, torej samo jaz imam prav” -, spada pod zmotno logiko sklicevanja na avtoriteto (appeal to authority fallacy). Sklicevati se je potrebno na najkvalitetnejše dokaze v znanstveni literaturi ne pa nase ali druge posameznike, ki so seveda podvrženi mnogim pristranskostim in predsodkom.

Pa tudi, če “le čevlje sodi naj kopitar”, zakaj potem dr. Bratina in dr. Baš, ki sta pediatra, sodita o prehranski znanosti? V Slovenskem veganskem društvu imamo dejansko strokovnjake za prehrano, torej imamo po njuni lastni logiki več pravice soditi o prehrani kot ona dva.

Bratina se sicer v skupnem odzivu z Bašem do zgoraj navedenih očitkov (ki se tičejo njenega izkoriščanja smrti otroka) ni opredelila.

Zelo je žalostno, da se dr. Bratina za svoje besede še vedno ni javno opravičila. Stati na grobu pred 13 leti umrlega otroka in povrhu vsega njegovo smrt v nasprotju s sodiščem pripisati veganstvu je preprosto podlo. V Sloveniji je od tega tragičnega dogodka umrlo okoli 450 otrok vsejedih staršev:

https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/Data/05L1004S.px/table/tableViewLayout2/?loadedQueryId=16055&timeType=from&timeValue=2010 

Zakaj torej teh smrti noben pediater ne pripiše vsejedstvu?

Kakorkoli, konsenz znanosti, ki ga predstavlja najstarejša, najuglednejša, največja prehranska organizacija na planetu, ki jo sestavlja čez 100.000 strokovnjakov iz celega sveta, je, da je veganska prehrana primerna za vse segmente populacije, vključno z otroci:

“These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.”

Organizacije, ki se temu konsenzu pridružujejo:

AND (Academy of Nutrition and Dietetics),

DC (Dietitians of Canada),

NHMRC (Australian National Health and Medical Research Council),

BDA (British Dietetic Association),

BNF (British Nutrition Foundation),

NCM (Nordic Council of Ministers),

DGS (Direção-Geral da Saúde),

SINU (Italian Society of Human Nutrition).

Avtor: Dani Sušnik

You may also like...