Nestrokovnost in neodgovornost dr. Tadeja Battelina

Komentar na intervju z dr. Battelinom v reviji Viva

(izseki iz intervjuja so v črni, komentarji pa v rdeči barvi):

Nerazumevanje razvoja možganov

Dr. Battelino: “Naši možgani so se razvili, ko smo prešli iz rastlinojedih v mesojeda bitja.”

Dr. Battelino: “Naši možgani so se razvili, ko smo prešli iz rastlinojedih v mesojeda bitja.”

Dr. Battelino najbrž misli, da so se naši možgani razvili zaradi mesa. Ta mit je izšel iz t. i. hipoteze dragocenega tkiva (angl. expensive tissue hypothesis), ki pa je kazala le na to, da je človek za razvoj možganov moral uživati hranilno gosta ter lahko prebavljiva živila. Ni pa pokazala specifično mesa.[1]

Taka živila bi poleg mesa seveda lahko bila tudi sladko sadje, gomolji ter z oljem bogata semena in oreščki. Vzporedno s povečanjem volumna možganov pa je človek začel hrano tudi kuhati, kar je še dodatno izboljšalo biorazpoložljivost hranil in energije.

Hipoteza dragocenega tkiva je bila leta 2011 tako ali tako ovržena, zato trditev, da je bilo meso esencialno za naš razvoj, z več vidikov ni točna.[2]

Problematično je, da se dr. Battelino, pediater, poslužuje antropologije namesto znanosti o prehrani, kar kaže na njegovo nepoznavanje slednje. Morda bi moral kdo dr. Battelinu pojasniti, da antropologija ni veda o prehrani in je noben prehranski strokovnjak ne zlorablja v ta namen. Tudi če bi napačna antropološka dejstva, ki jih dr. Battelino citira, držala, to ne bi bilo relevantno, saj za oceno prehrane namesto antropologije uporabljamo prehransko znanost, ki z analizo posameznih živil zelo točno pokaže, katera so za nas zdrava in katera ne. Z napisanim pa je dr. Battellino pokazal, da o antropologiji ne ve nič več kot o diabetesu ali dietetiki.

Antropologija ni veda o prehrani.

Skozi intervju se ves čas vede ali nevede poslužuje retorike trendovske paleo diete, ki sloni na zmotnem sklicevanju na evolucijo (angl. appeal to nature fallacy[3]) in je seveda tudi znanstveno ovržena.

Dr. Battelino: “Zaradi kakovostnih beljakovin v prehrani smo se razvili v vrsto homo sapiens in ko je ta postala zelo obsežna, je beljakovin začelo primanjkovati.”

Ta trditev je povsem brez znanstvene osnove. Sploh je o “kakovostnih” in “nekakovostnih” beljakovinah v sklopu celotnih diet nesmiselno govoriti, saj so glede na stališče Ameriškega medicinskega inštituta živalske in rastlinske beljakovine enakovredno kvalitetne, če prihajajo iz kolikor toliko pestre in polnovredne prehrane.[4]

Povprečen človek ne glede na način prehranjevanja (vsejedo, vegetarijansko, vegansko) dnevno zaužije kar cca. 70 % več kakovostnih beljakovin kot jih potrebuje. To je znanstveno podprto stališče, ki pa je dr. Battelinu očitno povsem tuje.[5]

Tako imenovana bolezen kraljev je direktna posledica uživanja mesa.

Dr. Battelino: “Visoke kaste so jedle meso,

Da, ljudje v visokih  kastah so zbolevali za številnimi boleznimi, na primer za putiko ali tako imenovano “bolezen kraljev”, ki je direktna posledica uživanja mesa, torej živila, ki ga promovira dr. Battelino.

Nepoznavanje ogljikovih hidratov

Dr. Battelino: “nižje kaste so uživale preproste ogljikove hidrate”.

Dr. Battelino: … nižje pa preproste ogljikove hidrate, ki pa jih je bilo tako malo, da se ob izraziti telesni aktivnosti niso redili.”

Ogljikovi hidrati (OH) se delijo na kompleksne OH (škrob, vlaknine) in preproste OH (sladkorji). Njegova trditev, da so nižje kaste jedle izključno sladkor, je več kot absurdna. Torej revni ljudje polnovrednih žit, krompirja, sadja in stročnic niso imeli in so zato morali jesti bonbone ter lizike in piti pepsi kolo?

Presenetljivo je torej, da dr. Battelino, ki se predstavlja kot “strokovnjak za diabetes”, več kot očitno ne razume osnovnih lastnosti ogljikovih hidratov.

Nerazumevanje beljakovin in proizvodnje živil

Dr. Battelino: “Svet še dandanes ne pridela dovolj beljakovin za vse,

Svet še vedno ne pridela dovolj beljakovin? Velika večina polnovrednih rastlinskih in živalskih živil vsebuje več kot dovolj beljakovin. To pokaže že bežen pogled v prehransko tabelo. [6]

V razvitem svetu, kot že povedano, zaužijemo kar cca. 170 % potrebnih beljakovin. Slovenci pojedo približno 4 – 6-krat več mesa od priporočil,[7] dr. Bettalina pa skrbi, da ga ne pojemo dovolj.

Rastlinska živila imajo na enoto energije več kot dovolj beljakovin. In na svetu je pridelanih veliko več kot dovolj beljakovin, ki jih potrebujemo. Problem pa je, ker veliko večino teh beljakovin pojedo živali, rejene za meso ali mleko. Zaradi slabega izkoristka pretvorbe rastlinske hrane v meso se na ta način izgubi skoraj 90 % beljakovin.

Dr. Battelino: … zato velik del prebivalstva živi od preprostih ogljikovih hidratov in cenenih predelanih maščob, ki so v glavnem rastlinskega izvora.”

Dr. Battelino meni da velik del prebivalstva živi od bonbonov, sladkih pijač in margarine.

Torej nas večina živi od bonbonov, sladkih pijač in margarine?  Vsak pacient bi se moral bati “doktorjev”, ki ne vedo, o čem sploh govorijo.

Preferiranje nasičenih maščobnih kislin in holesterola

Dr. Battelino: “Hidrogenizirane rastlinske maščobe imajo 9 kcal/g, kar pomeni, da so dvakrat močnejše kot ogljikovi hidrati,

Vse maščobe, tudi živalske in ne samo rastlinske ali hidrogenizirane, vsebujejo 9 kcal/g. In večina mesa vsebuje več energije iz maščob kot iz beljakovin. Prav tako moramo vedeti, da tudi vse živalske maščobe poleg nasičenih vsebujejo tudi transmaščobe, ki so enako nezdrave kot hidrogenizirane rastlinske. [8]

Medtem ko se rastlinskih hidrogenziranih maščob lahko enostavno izognemo s pravilno izbiro živil, se transmaščobam ni možno izogniti, če jemo živila živalskega izvora.

Američani, ki se prehranjujejo podobno kot mi, pojedo kar polovico transmaščob iz živil živalskega izvora.[9]

Dr. Battelino: … poleg tega imajo še celo vrsto drugih škodljivih učinkov na ožilje in povečujejo nagnjenost k nekaterim rakom. Prevelik vnos kalorij preko preprostih ogljikovih hidratov in vnos najslabših, predelanih rastlinskih maščob sta zelo velik problem.”

Da, sladkor, margarina in preveč kalorij so slabi za nas. Prav tako pa so slaba živila, ki jih priporoča dr. Battelino.

Nerazumevanje osnov dietetike

Dr. Battelino: “Če k temu dodamo še premajhen beljakovinski vnos in premalo gibanja, potem hitro nastane zaključen krog, ki vodi v težave s prekomerno težo.”

Dr. Battelino: “premajhen beljakovinski vnos vodi v težave s prekomerno težo”.

“Premajhen beljakovinski vnos vodi v prekomerno telesno težo”?! Tu sem prepričan, da dr. Battelino spet misli na izdelke živalskega izvora. Glede na to, da imajo vegani (ljudje, ki ne uživajo živalskih izdelkov), nižjo telesno težo od vegetarijancev, fleksetarijancev, ribojedov in vsejedov je jasno, da tudi ta Battelinova ideja ne pije vode in jo lahko označimo kot psevdoznanstveno. Ne samo to, vegani so edini, ki v povprečju nimajo prekomerne telesne teže in debelosti, temveč zdravo telesno maso in najnižjo stopnjo diabetesa. Največjo telesno maso in najvišjo stopnjo diabetesa pa imajo tisti, ki pojedo največ mesa (kar svetuje dr. Battelino).[10]

Dr. Battelino: “Danes živimo v okolju, v katerem smo izpostavljeni ogromni ponudbi hrane s preveliko kalorijami za naš pretežno sedeč življenjski slog.”

In danes živimo tudi v okolju, kjer trpečim bolnikom z diabetesom zmedena priporočila dr. Battelina povzročajo še dodatno trpljenje.

Nerazumevanje veganskega in
vegetarijanskega prehranjevanja

Dr. Battelino: “Ukrepati pa bi morali tudi glede fanatičnih diet, ki postajajo resen problem sodobne družbe. Gre za diete, nastale na podlagi raznih verskih prepričanj ali pa modnih trendov — denimo vegetarijanske ali veganske.”

Vegetarijansko in vegansko prehranjevanje sta znanstveno zelo dobro raziskana in utemeljena. Ne moreta biti verski prepričanji, če slonita na empiričnih dokazih in ne moreta biti modna trenda, ker tovrstna prehranjevanja obstajajo že tisočletja.

Tu ne gre le za osnovno nerazgledanost dr. Battelina, pač pa tudi za nepoznavanje osnov dietetike.

Stališče največjih prehranskih organizacij na planetu je namreč, da je veganska prehrana primerna za ljudi v vseh življenjskih obdobjih, tudi za dojenčke, otroke, najstnike, nosečnice, doječe matere in športnike.[11] [12] [13] [14] [15] [16]

Če pri dr. Battelinu ne gre za zavestno nasprotovanje konsenzu znanosti, pa gre zagotovo za ignoranco.

Podtikanje

Dr. Battelino: “Zaradi veganske prehrane smo pri otrocih zabeležili celo smrtne izide in trajne poškodbe možganovine.”

Ne drži. Slovenski prehranski “strokovnjaki” vedno znova podtikajo primer pred leti umrle deklice, katere starši naj bi bili vegani. Deklica pa ni umrla zaradi prehrane, pač pa zaradi tega, ker je neodgovorni starši preprosto niso hranili (tak je sklep sodišča). Če bi jo hranili z vegansko prehrano, bi bila deklica še danes z nami, živa in zdrava, tako kot ostali veganski otroci v Sloveniji.

Vendar pa tu ne bi obsojal samo staršev, temveč tudi slovenske pediatre, vključno z dr. Battelinom, ki z militantnim nastopanjem proti veganstvu povzročijo, da se morajo veganski starši marsikdaj znajti sami, kar je za otroka lahko tragično. Zato pediatri z zavračanjem pomoči nosijo znaten delež krivde za vse potencialne napake v prehrani veganov.

Zgolj zaradi veganske prehrane otrok ne more umreti, saj pravilen veganski jedilnik vsebuje vsa potrebna mikro in makro hranila za optimalno zdravje in razvoj otroka. Tako je stališče znanosti.

Poleg tega pa je zanimivo, da ti “strokovnjaki”, ki veganstvu tako radi podtikajo napake, nikoli ne omenijo, da umirajo otroci vsejedih staršev in teh primerov je žal ogromno.

Dvoličnost

Dr. Battelino: “Otroci so namreč zelo odvisni od vnosa mikrohranil, medtem ko smo odrasli na to relativno odporni, saj smo se v treh milijonih let zaradi pomanjkanja hrane navadili stradanja, zato je naš mehanizem narejen tako, da določene stvari kopičimo in pomanjkanje premostimo. Otroci pa tega nimajo in tudi ne morejo dobiti od mame, če je že med nosečnostjo prakticirala fanatično dieto.”

Zakaj torej veganskim materam ne svetujejo uživanje B12, medtem ko vsejedim materam brez razmisleka svetujejo npr. folno kislino? Zakaj dvojni standard? Morda zato, ker se ne želijo izobraziti o osnovah veganskega prehranjevanja. Lažje je neko vrsto prehranjevanja oklicati za “fanatično” in vsiljevati svoja prepričanja kot odpreti znanstveno literaturo in se izobraziti.

Nepoznavanje veganskega prehranjevanja ter poniževanje staršev v ordinaciji neizogibno vodi v to, da se nekateri veganski starši začnejo zdravnikov izogibati. To pa dejansko lahko vodi tudi v katastrofalne posledice kot je zgoraj omenjena poškodba možganovine otroka.

Neodgovornost

Dr. Battelino: “To ni medicinski problem, ampak problem, kl ga bo morala rešiti celotna družba.”

Tovrstna prehranjevanja tako ali tako sploh niso problem, ne družbeni ne medicinski. Sestava pravilnega veganskega jedilnika je zelo preprosta in ga vsak zelo hitro osvoji. Iz tega pa želijo narediti problem dr. Battelino in njemu podobni, ki namesto da bi staršem pomagali, raje ideološko nastrojeno stojijo proti določenim skupinam ljudi.

Dr. Battelino: “Ne vem, če so ljudje res bolj ozaveščeni, saj ni videti nikakršnega napredka. Poglejte celotno družbo in videli boste, da se v petindvajsetih letih ni premaknilo nič. Kljub opozarjanju strokovnjakov, zdravnikov in zdravstvenih organizacij o tem, kako pomembna sta zdrava, uravnotežena prehrana in gibanje.”

Problem je v tem, da ljudje, ki so plačani za to, da bi ljudi ozaveščali in jim pomagali, raje vsiljujejo prehranjevanje, ki dokazano povečuje tveganje za diabetes in ostala kronična obolenja, obenem pa se čudijo, da ni napredka.[17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27]

Neznanje

Dr. Battelino: “Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimunska bolezen, za katero ne poznamo vzroka, ne moremo vplivati na njen nastanek in je ne znamo pozdraviti. Pri tej bolezni človek ni nič kriv, saj na njen nastanek ne vplivata ne način življenja ne prehrana. Gre za genetsko nagnjenost, ki pa je vedno manj jasna.”

Kravje mleko – vir bakterije para-tuberkuloze

Tudi to ne drži. Raziskave kažejo na to, da ima prehrana bistven vpliv. Pojavnost diabetesa tipa 1 je tesno povezana z uživanjem kravjega mleka in mesa,[28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] bolj natančno, gre za imunski odziv telesa na bakterijo para-tuberkuloze (MAP), prisotno v izdelkih, ki jih promovira dr. Battelino.[36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46]

Dr. Battelino: “pogostost pa je danes skoraj trikrat večja kot v času, ko sem začel delati. V Sloveniji vsako leto za tem tipom sladkorne bolezni zboli okoli 75 otrok in mladostnikov, ko sem začel delati, pa jih je bilo manj kot 20. In nihče na svetu ne ve, zakaj je temu tako.”

“Nihče na svetu ne ve, zakaj je temu tako”, razen tistih, ki jim je mar za svoje zdravje in tistih, ki so plačani, da odgovorno in strokovno skrbijo za zdravje ljudi.

Dr. Battelino: “Zato je zelo pomembno, da se v družbi znebimo nasilnega predsodka, da smo samo zdravi ljudje v redu. Kompulzivna želja po zdravju je neke vrste nasilje in moram reči, da me z leti vse bolj žalosti to fanatično iskanje zdravja na vse mogoče načine.”

Ljudje v prvi vrsti iščejo zdravje zaradi bolečin in trpljenja, ki jih morajo doživljati in ne zaradi “predsodka, da niso v redu”. Nasilno pa je s svojimi ideološkimi prepričanji siliti ljudi v bolezen.

Predsodek?

Dr. Battelino: “V znani pediatrični reviji sem nedavno bral članek o pravici do debelosti in nediskriminaciji debelih. Ne znam si prav dobro predstavljati, kaj pomeni pravica do debelosti, saj je to v resnici zelo slaba pravica, ki je zelo poceni in jo lahko zelo hitro uresničiš”

Torej so tisti, ki so bolni in iščejo zdravje, “fanatiki, verniki, sledilci modnih trendov in so nasilni”. Razen seveda debelih ljudi. Le debeli ljudje so po mnenju dr. Batellina za svojo bolezen krivi sami.

Nerazumevanje hujšanja

Dr. Battelino: “Občutek sitosti žal ni vezan na preproste ogljikove hidrate, saj ga nismo razvili, imamo pa dobro razvit občutek sitosti za maščobe in beljakovine.”

Kompleksni ogljikovi hidrati so del polnovrednih živil in za razliko od sladkorja, povezani z zdravjem in dolgoživostjo

Da, bonboni in sladke pijače pač niso zdravi. Preko celotnega članka da dr. Battelino vedeti, da drugih OH, kot je sladkor, sploh ne pozna. Kompleksni ogljikovi hidrati, ki so del polnovrednih živil in, za razliko od sladkorja, povezani z zdravjem in dolgoživostjo, a glede na povedano dr. Battelino za to dejstvo verjetno v življenju še ni slišal.

Absurdno pa se je fokusirati na maščobe ter beljakovine in pričakovati nižjo telesno maso. Smiseln pristop je povečati vnos polnovrednih rastlinskih živil, ki vsebujejo ogromno vlaknin (ki so tudi kompleksni OH) in tekočine. Vlaknine in tekočine prav tako povečujejo sitost, poleg tega pa vsebujejo 0 (!) kcal/g. In to je pristop, do katerega ima dr. Battelino čustveni odpor. Ta pristop, kot že zgoraj povedano, se vedno znova in znova izkaže za najboljšega pri vzdrževanju zdrave telesne teže in kot preventiva pred diabetesom. [47]

Živila, ki so povezana z zdravo telesno težo, so polnovredna žita, stročnice, sadje, zelenjava, oreščki in semena.

Dr. Battelino: “Hkrati bomo z beljakovinsko hrano dobili tudi kakovostne gradnike in ostali zdravi. Ker bo tako celoten kaloričen vnos manjši, bomo začeli hujšati.”

Beljakovin vsak povprečen Slovenec zaužije veliko več kot dovolj. Obsedenost z beljakovinami (živalskega izvora) le še dodatno povečuje tveganja za diabetes, srčno-žilne bolezni, raka in debelost. Kar jasno pokažejo številne znantsvene raziskave. [48] [49] [50] [51]

Nerazumevanje diet z nizko
vsebnostjo ogljikovih hidratov

Dr. Battelino: “Morda lahko pri tem še največ pomaga naravnanost družbe kot celote, ki obdavči škodljive preproste ogljikove hidrate v hrani, v medijih prepove reklame za nezdrava živila in aktivno spodbuja zdrav življenjski slog z redno telesno aktivnostjo.”

Se strinjam. Dodal bi še, da bi morali obdavčiti tudi zdravju škodljiva živila, promovirana v tem intervjuju.

Dr. Battelino: “To je zdrav način hujšanja, zato danes veliko uspešnih ljudi hujša z dieto, ki ima nizko vsebnost preprostih ogljikovih hidratov.”

Low carb diet = snake oil

Da, številni uspešni ljudje sledijo številnim modnim muham, raznoraznim prehranskim gurujem ter avtorjem dietnih knjig in shujševalnih diet. Te diete so na daljši rok izredno škodljive, če so beljakovine v teh dietah živalske. Glede na vse ostalo me niti ne preseneča, da dr. Battelino ne pozna teh dejstev, je pa zanimivo, kako veganstvo, ki je izdatno podprto z znanstvenimi raziskavami in stroko, označi za “modno muho”, medtem ko tipične modne diete, ki so znanstveno ovržene, promovira brez sramu.

Evropsko združenje kardiologov je pred kratkim izdalo javno stališče, da so diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov nevarne in se jih je potrebno za vsako ceno izogibati. V združenju kardiologov zapišejo, da taka dieta sicer lahko povzroči zmanjšanje teže na kratek čas, ampak na daljši rok bistveno poveča smrtnost za rakom in boleznimi srca in ožilja. Torej dr. Battelinovo zatrjevanje, da je to zdravo, presega nestrokovnost in meji že na kaznivo dejanje, zdravniška zbornica pa bi morala dr. Battelina takoj razrešiti katerekoli odgovorne funkcije.

Tragično je, da je dr. Battelino eden od posameznikov, ki krojijo prehranske smernice naše države. 

Seveda pa veliko vrhunskih športnikov in ostalih uspešnih ljudi sledi tudi znanstveno utemeljenemu veganskemu prehranjevanju.

Avtor: Dani Sušnik
Lektorirala: Katjuša Jašovec Tomažič

[1] Leslie C. Aiello, and Peter Wheeler, The Expensive-Tissue Hypothesis: The Brain and the Digestive System in Human and Primate Evolution, Current Anthropology, Volume 36, Number 2 | Apr., 1995

[2] Ana Navarrete, Carel P. van Schaik & Karin Isler, Energetics and the evolution of human brain size, Nature volume 480, pages 91–93 (01 December 2011)

[3] Argumentum ad Naturam. X is natural. Y is not natural. Therefore, X is better than Y

[4] Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, DIETARY REFERENCE INTAKES FOR Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, National Academy Press, 2005

[5] Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE., Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9. doi: 10.1016/j.jand.2013.06.349. Epub 2013 Aug 27.

[6] United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, USDA Food Composition Databases

[7] Statistični urad Republike Slovenije, Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, Slovenija, 2016

[8] I. Laake, J. I. Pedersen, R. Selmer, B. Kirkhus, A. S. Lindman, A. Tverdal, M. B. Veierod. A prospective study of intake of trans-fatty acids from ruminant fat, partially hydrogenated vegetable oils, and marine oils and mortality from CVD. Br. J. Nutr. 2012 108(4):743 – 754

[9] D. Doell, D. Folmer, H. Lee, M. Honigfort, S. Carberry. Updated estimate of trans fat intake by the US population. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 2012 29(6):861 – 874

[10] S. Tonstad, T. Butler, R. Yan, and G. E. Fraser. Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes Care, 32(5). 791-796, 2009.

[11] AND (Academy of Nutrition and Dietetics)

[12] DC (Dietitians of Canada)

[13] NHMRC (Australian National Health and Medical Research Council)

[14] BDA (British Dietetic Association)

[15] BNF (British Nutrition Foundation)

[16] ISHN (Italian Society of Human Nutrition)

[17] D A Cunha, M Igoillo-Esteve, E N Gurzov, C M Germano, N Naamane, I Marhfour, M Fukaya, J M Vanderwinden, C Gysemans, C Mathieu, L Marselli, P Marchetti, H P Harding, D Ron, D L Eizirik, M Cnop. Death protein 5 and p53-upregulated modulator of apoptosis mediate the endoplasmic reticulum stress-mitochondrial dialog triggering lipotoxic rodent and human β-cell apoptosis. Diabetes. 2012 Nov;61(11):2763-75. doi: 10.2337/db12-0123.

[18] M Cnop. Fatty acids and glucolipotoxicity in the pathogenesis of Type 2 diabetes. Biochem Soc Trans. 2008 Jun;36(Pt 3):348-52. doi: 10.1042/BST0360348.

[19] C Xiao, A Giacca, A Carpentier, G F Lewis. Differential effects of monounsaturated, polyunsaturated and saturated fat ingestion on glucose-stimulated insulin secretion, sensitivity and clearance in overweight and obese, non-diabetic humans. Diabetologia. 2006 Jun;49(6):1371-9.

[20] W J Evans. Oxygen-carrying proteins in meat and risk of diabetes mellitus. JAMA Intern Med. 2013 Jul 22;173(14):1335-6. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.7399

[21] D A Cunha, M Igoillo-Esteve, E N Gurzov, C M Germano, N Naamane, I Marhfour, M Fukaya, J M Vanderwinden, C Gysemans, C Mathieu, L Marselli, P Marchetti, H P Harding, D Ron, D L Eizirik, M Cnop. Death protein 5 and p53-upregulated modulator of apoptosis mediate the endoplasmic reticulum stress-mitochondrial dialog triggering lipotoxic rodent and human β-cell apoptosis. Diabetes. 2012 Nov;61(11):2763-75. doi: 10.2337/db12-0123.

[22] D R Parker, S T Weiss, R Troisi, P A Cassano, P S Vokonas, L Landsberg. Relationship of dietary saturated fatty acids and body habitus to serum insulin concentrations: the Normative Aging Study. Am J Clin Nutr. 1993 Aug;58(2):129-36.

[23] D J Maron, J M Fair, W L Haskell. Saturated fat intake and insulin resistance in men with coronary artery disease. The Stanford Coronary Risk Intervention Project Investigators and Staff. Circulation. 1991 Nov;84(5):2020-7.

[24] L Wang, A R Folsom, Z J Zheng, J S Pankow, J H Eckfeldt, ARIC Study Investigators. Plasma fatty acid composition and incidence of diabetes in middle-aged adults: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Am J Clin Nutr. 2003 Jul;78(1):91-8.

[25] M Cnop. Fatty acids and glucolipotoxicity in the pathogenesis of Type 2 diabetes. Biochem Soc Trans. 2008 Jun;36(Pt 3):348-52. doi: 10.1042/BST0360348.

[26] J W Anderson, K Ward. High-carbohydrate, high-fiber diets for insulin-treated men with diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 1979 Nov;32(11):2312-21.

[27] C B Trapp, N D Barnard. Usefulness of vegetarian and vegan diets for treating type 2 diabetes. Curr Diab Rep. 2010 Apr;10(2):152-8.

[28] Vaarala O, Ilonen J, Ruohtula T et al., Removal of Bovine Insulin From Cow’s Milk Formula and Early Initiation of Beta-Cell Autoimmunity in the FINDIA Pilot Study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2012 Jul 1;166(7):608-14. doi: 10.1001/archpediatrics.2011.1559.

[29] AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS, Infant feeding practices and their possible relationship to the etiology of diabetes mellitus. American Academy of Pediatrics Work Group on Cow’s Milk Protein and Diabetes Mellitus., Pediatrics. 1994 Nov;94(5):752-4.

[30] Skyler JS, Primary and secondary prevention of Type 1 diabetes., Diabet Med. 2013 Feb;30(2):161-9. doi: 10.1111/dme.12100.

[31] Vaarala O, Knip M, Paronen J et al., Cow’s milk formula feeding induces primary immunization to insulin in infants at genetic risk for type 1 diabetes.Diabetes. 1999 Jul;48(7):1389-94.

[32] Gerstein HC, Cow’s milk exposure and type I diabetes mellitus. A critical overview of the clinical literature., Diabetes Care. 1994 Jan;17(1):13-9.

[33] Virtanen SM, Läärä E, Hyppönen E et al., Cow’s milk consumption, HLA-DQB1 genotype, and type 1 diabetes: a nested case-control study of siblings of children with diabetes. Childhood diabetes in Finland study group.Diabetes. 2000 Jun;49(6):912-7.

[34] Niinistö S, Takkinen HM, Uusitalo L, Rautanen J, Vainio N, Ahonen S, Nevalainen J, Kenward MG, Lumia M, Simell O, Veijola R, Ilonen J, Knip M, Virtanen SM. Maternal intake of fatty acids and their food sources during lactation and the risk of preclinical and clinical type 1 diabetes in the offspring. Acta Diabetol. 2015 Aug;52(4):763-72.

[35] Muntoni S, Cocco P, Aru G, Cucca F. Nutritional factors and worldwide incidence of childhood type 1 diabetes. Am J Clin Nutr. 2000 Jun;71(6):1525-9.

[36] Sechi LA, Rosu V, Pacifico A, Fadda G, Ahmed N, Zanetti S. Humoral immune responses of type 1 diabetes patients to Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis lend support to the infectious trigger hypothesis. Clin Vaccine Immunol. 2008 Feb;15(2):320-6.

[37] Masala S, Paccagnini D, Cossu D, Brezar V, Pacifico A, Ahmed N, Mallone R, Sechi LA. Antibodies recognizing Mycobacterium avium paratuberculosis epitopes cross-react with the beta-cell antigen ZnT8 in Sardinian type 1 diabetic patients. PLoS One. 2011;6(10):e26931.

[38] Bitti ML, Masala S, Capasso F, Rapini N, Piccinini S, Angelini F, Pierantozzi A, Lidano R, Pietrosanti S, Paccagnini D, Sechi LA. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis in an Italian cohort of type 1 diabetes pediatric patients. Clin Dev Immunol. 2012;2012:785262.

[39] Masala S, Cossu D, Piccinini S, Rapini N, Massimi A, Porzio O, Pietrosanti S, Lidano R, Bitti ML, Sechi LA. Recognition of zinc transporter 8 and MAP3865c homologous epitopes by new-onset type 1 diabetes children from continental Italy. Acta Diabetol. 2014 Aug;51(4):577-85.

[40] Masala S, Cossu D, Piccinini S, Rapini N, Mameli G, Manca Bitti ML, Sechi LA. Proinsulin and MAP3865c homologous epitopes are a target of antibody response in new-onset type 1 diabetes children from continental Italy. Pediatr Diabetes. 2015 May;16(3):189-95.

[41] Rosu V, Ahmed N, Paccagnini D, Gerlach G, Fadda G, Hasnain SE, Zanetti S, Sechi LA. Specific immunoassays confirm association of Mycobacterium avium Subsp. paratuberculosis with type-1 but not type-2 diabetes mellitus. PLoS One. 2009;4(2):e4386.

[42] Paccagnini D, Sieswerda L, Rosu V, Masala S, Pacifico A, Gazouli M, Ikonomopoulos J, Ahmed N, Zanetti S, Sechi LA. Linking chronic infection and autoimmune diseases: Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis, SLC11A1 polymorphisms and type-1 diabetes mellitus. PLoS One. 2009 Sep 21;4(9):e7109.

[43] Waddell LA, Rajić A, Stärk KD, McEWEN SA. The zoonotic potential of Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis: a systematic review and meta-analyses of the evidence. Epidemiol Infect. 2015 Nov;143(15):3135-57.

[44] Waddell LA, Rajić A, Stärk KD, McEwen SA. The potential Public Health Impact of Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis: Global Opinion Survey of Topic Specialists. Zoonoses Public Health. 2016 May;63(3):212-22.

[45] Bannantine JP, Li L, Mwangi M, Cote R, Raygoza Garay JA, Kapur V. Complete Genome Sequence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, Isolated from Human Breast Milk. Genome Announc. 2014 Feb 6;2(1). pii: e01252-13.

[46] Naser SA, Schwartz D, Shafran I. Isolation of Mycobacterium avium subsp paratuberculosis from breast milk of Crohn’s disease patients. Am J Gastroenterol. 2000 Apr;95(4):1094-5.

[47] N Wrigh, L Wilson, M Smith, B Duncan & P McHugh. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes volume 7, page e256 (2017)

[48] Fung TT1, van Dam RM, Hankinson SE, Stampfer M, Willett WC, Hu FB.Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies.Ann Intern Med. 2010 Sep 7;153(5):289-98. doi: 10.7326/0003-4819-153-5-201009070-00003.

[49] Sara B Seidelmann, MD Brian Claggett, PhD Susan Cheng, MD Mir Henglin, BA Amil Shah, MD Lyn M Steffen, PhD et al.Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. The Lancet  Volume 3, ISSUE 9, Pe419-e428, September 01, 2018

[50] European Society of Cardiology. Low carbohydrate diets are unsafe and should be avoided. Public Release: 28-Aug-2018

[51] Noto H1, Goto A, Tsujimoto T, Noda M. Low-carbohydrate diets and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of observational studies.PLoS One. 2013;8(1):e55030. doi: 10.1371/journal.pone.0055030. Epub 2013 Jan 25.

You may also like...