Dr. Rok Orel, ne-strokovnjak za prehrano

Komentar na intervju z dr. Rokom Orlom v oddaji Res sprejeti?: Vegani

(Intervju je v črni, komentarji pa v zeleni barvi)

Dr. Orlov poskus uporabe logike

Če pogledamo kakšna je naravna prehrana človeške vrste, torej evolucijsko, kako se je človeška vrsta skozi 2,5 milijarde let razvijala, se je razvijala kot vsejeda vrsta. In zato je celoten naš organizem, tudi prebavila, prilagojen na mešano prehrano.

Pediater UKC Ljubljana dr. Rok Orel se za določitev primernega jedilnika sklicuje na naše prednike.

Pediater UKC Ljubljana dr. Rok Orel se za določitev primernega jedilnika sklicuje na naše prednike.

Sklicevanje na naravno je ena najpogostejših zmotnih logik uporabljenih v psevdoznanosti. Ta “logika” predpostavlja, da zato, ker je nekaj “naravno”, je to avtomatično “dobro”, kar seveda ne drži.Tako kot praktično vsi prehranski “strokovnjaki” v Sloveniji tudi dr. Orel ne pozna najosnovnejših zakonitosti logike. A kljub temu skozi celoten intervju opleta z neosnovanimi logičnimi sklepi in ocenami.
https://effectiviology.com/appeal-to-nature-fallacy/

Poleg tega pa dr. Orel ne razume mehanizma evolucije (naravne selekcije). Enako kot njegovi kolegi na pediatriji (preberi si tukaj in tukaj). 

Upam pa, da se je dr. Orel le zarekel, kar se tiče  “2,5 milijarde” let razvoja človeške vrste. Pred dvema in pol milijardama let so bili na Zemlji le enocelični mikroorganizmi. 

Dr. Orlova paleontologija 

Ponavadi, ko se neka vrsta začne prehranjevati, ali spremeni katerikoli drug dejavnik okolja, glede na tisto, na kar je bila dobro prilagojena, zelo ekstremno, to lahko predstavlja določene nevarnosti in lahko rezultira v razvoju različnih bolezenskih stanj. 

dr. Rok Orel in njegovi kolegi “strokovnjaki” ne razumejo evolucije

Srhljivo je videti, da se pediater v UKC za določitev primernega jedilnika sklicuje na evolucijo. Ne samo, da s tem izrablja svoj naziv in “avtoriteto” za komentiranje tematik, ki presegajo njegovo področje, pokaže tudi, da ne razume niti osnov evolucije. Naravna selekcija namreč naše telo po prehodu na uživanje živalske prehrane ni optimizirala za dolgo in zdravo življenje, pač pa za čim večjo verjetnost preživetja do reprodukcije in prenosa genov. Po tem pa evolucija ni imela velikega vpliva na “optimalno” delovanje organizma. In zato ni naključje, da se praktično vse bolezni, povezane z uživanjem živalske hrane (bolezni srca in ožilja, rak, diabetes, debelost itd.) tipično pokažejo šele po reprodukcijskem obdobju v življenju ljudi. Zato je otročje na podlagi evolucije sklepati, da bomo z vsejedo prehrano živeli dolgo in zdravo življenje. Pri določitvi prehrane, ki nam omogoča dolgo in zdravo življenje, nam pomagajo sodobne znanstvene raziskave, ki proučujejo vpliv različnih tipov prehranjevanja na sodobno človeško telo, ne pa paleontologija in otročje (ne)razumevanje evolucije.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11434797/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23836264/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886704/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853923/

Dr. Orlovo nerazumevanje znanosti

Večina strokovnjakov medicinske stroke in prehranske stroke pravzaprav meni, da je najbolj zdrava uravnotežena mešana prehrana. 

To je napačna ocena dr. Orla, povsem “čez palec”. Prvič, praktično vse raziskave, ki so preverjale znanje zdravnikov (predstavnikov medicinske stroke), so ugotovile, da je njihovo znanje o prehrani izredno slabo in da kot taki niso kvalificirani za ocene o prehrani. Temu primerno je njihovo mnenje irelevantno. 

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(07)00214-2/fulltext

https://europepmc.org/article/med/12212240

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30153582/

https://www.mdpi.com/2077-0383/7/7/178/htm

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(09)00004-1/abstract

https://www.nature.com/articles/ejcn201475

https://link.springer.com/article/10.1186/s12909-018-1130-5

Drugič, tudi če bi predstavniki medicinske stroke kaj vedeli o prehrani, se stališča v znanosti ne sprejemajo “demokratično”, z glasovanjem oz. določanjem “večine”, ampak z oceno in glede na vrednost dokazov. To pokaže, da dr. Orel ne pozna znanstvene metode. Pri oceni je seveda pomembno, kako visoko v hierarhiji znanstvenega dokaza se le-ta nahaja. Povsem na vrhu (in tako najpomembnejše) je stališče najstarejše, najuglednejše, največje prehranske organizacije na planetu, ki jo sestavlja čez 100.000 strokovnjakov s celega sveta. To stališče je, da je vegetarijanska in veganska prehrana lahko primerna za vse segmente populacije, vključno z otroci:

“These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.” Te diete so primerne za vsa življenjska obdobja, vključno z nosečnostjo, dojenjem, zgodnjim otroštvom, otroštvom, najstniškim obdobjem, starejšo odraslostjo in za športnike.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886704/

 

Dr. Orlova ideološka pristranskost 

Ko govorimo o veganski prehrani v nasprotju mešani prehrani, se moramo zavedati, da je v nekaterih oblikah hranil, ki vemo da so zdrava, ta hrana bogata. Na drugi strani pa vemo iz številnih raziskav, da zlasti veganska hrana kot izredno restriktivna oblika prehrane zlahka obrodi različna pomanjkanja.

Seveda, vsako nepravilno prehranjevanje lahko pripelje do hudih posledic. Na tisoče otrok umre zaradi nepravilne mešane prehrane. 

Če želimo zdrav jedilnik, so določene restrikcije nujne. Katera živila je potrebno izključiti iz jedilnika, pa lahko pokaže le znanost in matematična analiza vplivov posameznih živil na zdravje populacije.

Restriktivnost prehranjevanja pa na noben način ni nujno povezana z zdravstvenimi tveganji. Vsako prehranjevanje mora biti restriktivno. Človek uživa izredno majhen odstotek (užitnih) rastlinskih in še manjši odstotek živalskih vrst na tem planetu. Predvsem zato, ker za človeka uživanje vseh rastlin, živali itd. ne bi bilo zdravo. Bi z razširitvijo jedilnika na uživanje heroina zmanjšali zdravstvena tveganja? Z razširitvijo jedilnika na uživanje sladkih pijač, alkohola, mesnih izdelkov, sladic? Ne, ni vsaka restrikcija slaba, niti ni vsaka razširitev nabora živil dobra, kot naivno meni dr. Orel. Če želimo zdrav jedilnik, so določene restrikcije nujne. Katera živila je potrebno izključiti iz jedilnika, pa lahko pokaže le znanost in matematična analiza vplivov posameznih živil na zdravje populacije. In takšna analiza jasno pokaže, da z izključitvijo živalskih živil lahko pridemo ne samo do povsem zdravega jedilnika, ampak tudi do manjših zdravstvenih tveganj kot pri jedilniku, kjer teh živil ne izključimo.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853923/

Dr. Orlovo nepoznavanje vitamina B12

In zlasti v nekih kritičnih obdobjih življenja kot so nosečnost, dojenje, obdobje majhnega otroka in obdobje starostnika, lahko to pripelje v neko pomembno pomanjkanje skozi daljše časovno obdobje do izredno hudih posledic, recimo mi vemo, da zaradi pomanjkanja vitamina B12 lahko pri plodu, pri otroku majhnemu pride do razvojnega zaostanka, do nenormalnega razvoja možganov in še marsičesa drugega. 

Seveda, zato veganski jedilnik vsebuje več kot dovolj B12.

B12 je nakaj, česar v nobeni rastlinski hrani ni. 

Dr. Rok Orel se o tematiki niti ne poduči, preden jo kritizira. S tem ne pokaže le svojega neznanja, ampak tudi svojo nekompetentnost.

Seveda. In ta trditev nima nobene zveze z veganskim prehranjevanjem. Kaže pa na to, da dr. Orel ne razume veganskega prehranjevanja. Ker dr. Orel, tako kot večina slovenskih “prehranskih strokovnjakov” ni dovolj ali pa sploh ni izobražen o prehrani, saj se kot pediater tega pač ni učil, posledično ne ve, kaj veganska prehrana sploh je, in jo kot vsak drug laik enači z “zgolj rastlinsko prehrano”. To ne pokaže le tega, da je neizobražen na področju prehrane, ampak tudi to, da se o tematiki niti ne poduči, preden jo kritizira. S tem ne pokaže le svojega neznanja, ampak tudi svojo nekompetentnost.

Veganska prehrana je definirana kot prehrana, ki ne vsebuje živalskih živil. B12 ni žival in ni narejen iz živali, torej je veganski.

Lahko se ga pridela, sintetično, iz nekaterih alg iz česar izdelujejo prehranska dopolnila za vegane, vendar, če to ni pravilno narejeno, je lahko biološka razpoložljivost zelo slaba in kljub temu, da bodo pojedli dovolj B12, ne bo dovolj.

Dopolnila B12 se NE prideluje sintetično, pač pa s fermentacijo, podobno kot kislo zelje. Poleg tega pa se dopolnila B12 NE izdeluje iz alg, pač pa s pomočjo bakterijske fermentacije (podobno kot se kisa zelje).

Resnično zaskrbljujoče pa je, da dr. Orel ne ve, da ima dopolnilo B12 neprimerno boljšo biološko razpoložljivost kot B12, ki se nahaja v živalskih izdelkih, in je zato za človeka primernejše.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8534965/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9322548/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11034579/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10361536/

Iz izjav dr. Orla lahko sklepamo, da sploh ne ve, kako B12 nastaja. Tudi B12, ki se nahaja v živilih živalskega izvora, namreč izhaja iz bakterij, le da se v tem primeru bakterije nahajajo v drobovju živali ali pa v zemlji. Poleg tega ne pozna niti osnov metabolnih procesov, s katerimi bi razumel, da se prosta (veganska) oblika B12, pridelana s pomočjo bakterij, bistveno bolje absorbira kot iz živalskih virov, saj ni vezana na beljakovine. Izredno moteče je dejstvo, da mediji posameznike, kot je dr. Orel, ki o prehrani očitno niso podučeni in tako niso primerni za dajanje kakršnihkoli sodb, redno pozivajo h komentiranju tematik, za katere niso kvalificirani.

Dr. Orlovo nepoznavanje maščobnih kislin

Druga zadeva, ki je lahko problematična, so nekatere polinenasičene maščobne kisline, ki jih je v rastlinski hrani dovolj, lahko do neke mere naši encimi naredijo, pri nas zlasti v kritičnih življenjskih obdobjih, kot so dojenje, nosečnost, razvoj majhnega otroka, je ta biološka pretvorba premajhna in če ni vnosa od zunaj, lahko nastanejo trajne, zelo hude poškodbe. 

Veganska prehrana je bogata z maščobnimi kislinami, tako s kratko- kot dolgoverižnimi. Kratkoverižne omega 3 maščobne kisline lahko, na primer, dobimo v večjih količinah v lanenih in chia semenih, v orehih, prisotne pa so tudi v drugih rastlinskih živilih. Dolgoverižne omega 3 maščobne kisline pa lahko, v kolikor jih želimo, dobimo iz olja alg – vegani ne jedo le rastlin, pač pa tudi alge (alge niso rastline).

Dr. Orlovo nerazumevanje absorbcije mineralov

Potem je tu cela vrsta mineralov, na čelu z železom in kalcijem, pa so potem tukaj tudi cink, selen in nekateri drugi, ki jih pa ni v rastlinski hrani tako malo, so pa v biološko slabo izkoristljivih oblikah za človeški organizem, česar se z nekaterimi posebnim kombinacijami živil pripraviti da, ampak to zahteva veliko znanja in veliko truda. Lahko bi rekli ja, v desetih dekah špinače je toliko železa ampak koliko pa boš ti iz tega lahko izčrpal in bo zate dejansko uporabljiv, je pa druga zadeva.

Da to zahteva “veliko znanja in veliko truda” je subjektivna, nestrokovna ocena dr. Orla, saj v strokovni literaturi takih ocen o veganski prehrani ni zaslediti.

Tudi za izkoristek mineralov ni potrebno nikakršno “kombiniranje živil”. Edina “kombinacija”, ki je potrebna, je redno uživanje veliko živil (sadja, sveže zelenjave) z veliko C vitamina, ki izboljša absorbcijo. Uživanje teh živil je že del priporočil vsejedega in veganskega prehranjevanja, tako da to ne pomeni neke dodatne zahteve. 

Ob poslušanju dr. Orla pa se zdi, kot da bi vegan za vsak obrok potreboval posebne tabele s kombinacijami živil. Absurdno. 

Kalcij pa je biološko dobro dostopen v različnih rastlinskih hranilih ter tudi v obliki kalcijevega karbonata, ki je na primer dodan rastlinskim napitkom.

dr. Orel rad (napačno) ugiba o dietetiki

Študije v razvitih državah kažejo, da imajo vegetarijanci v primerjavi z vsejedci podobno koncentracijo hemoglobina v krvi ter podobno koncentracijo drugih označevalcev preskrbe telesa z železom. Izjema je nižja serumska koncentracija feritina pri vegetarijancih, a to lahko smatramo tudi za prednost, saj je visoka serumska koncentracija feritina povezana z večjim tveganjem za razvoj presnovnega sindroma in sladkorne bolezni tipa 2.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2016.1259210
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886704/

Dr. Orla skrbi vpliv zdrave prehrane na človeka

Mi vemo, da so živalske beljakovine bolje izkoristljive kot rastlinske, vendar imajo nekatere, predvsem stročnice, tudi beljakovine, ki so visoke biološke kakovosti, imajo zraven še določene biološko aktivne substance, med katerimi so marsikatere zelo koristne, imajo verjetno tudi določene hormonske motilce, ki pa niso koristni, recimo ugotavljajo povezavo velike količine soje in motenj, če govorimo o uživanju velike količine soje pri nosečnicah, lahko motenj pri diferenciaciji spola, razvoja spolnih organov pri zarodku. 

Takšna trditev ni podprta z obstoječo znanstveno literaturo, predpostavke na osnovi podobnosti nekaterih molekul pa so le nedokazane predpostavke. Nekatere raziskave namreč kažejo ravno obratno, in sicer da te snovi zmanjšajo možnost za napake pri razvoju spolnih organov. Prodajanje špekulativnih tez kot dejstvo, ali selektivno izbiranje raziskav po lastnem okusu (cherry picking), je še en žebelj v dr. Orlovo nestrokovnost. 

Ironično je, da dr. Roka Orla v soji motijo rastlinski estrogeni – fitoestrogeni, ki imajo podobno molekulsko sestavo kot živalski (oz. človeški) estrogeni, ne motijo pa ga dejanski živalski estrogeni, ki se nahajajo v mleku, ki pa imajo dejanski vpliv na delovanje človeškega telesa.

Zanimivo pa je tudi to, da dr. Orla skrbi uživanje”velikih količin” soje (ki ni pogosto med vegani), kar nima dokazanih negativnih posledic, ne skrbi pa ga uživanje velikih količin nasičenih maščob, trans maščob in holesterola pri vsejedih (ki pa je ZELO pogosto) in ima dokazano škodljive posledice. Ironično je tudi, da ga v soji motijo rastlinski estrogeni – fitoestrogeni, ki imajo podobno molekulsko sestavo kot živalski (oz. človeški) estrogeni, ne motijo pa ga dejanski živalski estrogeni, ki se nahajajo v mleku, ki pa imajo dejanski vpliv na delovanje človeškega telesa.

Dr. Orel ne razume dietetike

Smernice za mešano prehrano so enostavne. Pravzaprav imajo nekaj osnovnih pravil, če karikiram ko jih prebere gospodinja, bo znala na podlagi tega sestaviti zdrav jedilnik za zdravega človeka. Smernice za vegansko prehrano pa ravno zaradi teh pasti niso tako enostavne in ni dovolj, da si jih nekdo prebere in bo že znal.

Ne drži. Smernice za mešano prehrano so izredno kompleksne, če se želimo izogniti njenim pastem. To so pokazale tudi resne raziskave, v katerih se je izkazalo, da je veganska prehrana povezana z znižanim tveganjem za obolenje s srčno-žilnimi boleznimi, rakom, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo ter smrtjo iz kateregakoli razloga (neodvisno od drugih dejavnikov življenjskega sloga). Če bi bilo vsejedo prehrano tako enostavno sestaviti pravilno, bi morali vsejedi po zdravju močno prekašati vegane (ob izenačenih ostalih dejavnikih življenjskega sloga), kar pa ne potrjuje praktično nobena raziskava.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886704/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853923/

Dr. Orlova ironija

Mora biti tisti ki tako prehrano načrtuje, strokovnjak in ti ljudje potrebujejo zelo natančno strokovno svetovanje pravih strokovnjakov, ne samo imenovanih strokovnjakov. 

Ironično pa je tudi, da dr. Orel govori o “samo imenovanih strokovnjakih”, ko je “samo imenovan strokovnjak” ravno on, ki kot pediater sodi o dietetiki, o kateri ni izobražen, kar jasno kažejo njegove izjave v tem intervjuju.

Ne drži. Kvalitetna znanstvena literatura ne vsebuje takšnih trditev. Osnovnih pravil sestave veganskega jedilnika, s katerim lahko bistveno zmanjšamo tveganje za zgoraj omenjena obolenja, se lahko zelo hitro priuči vsak povprečen človek. Kar pa kažejo zdravstveni podatki o povprečnem vsejedcu, je, da za mešano prehrano to ne drži, saj vsebuje bistveno več tveganj. Razlika je le v tem, da dr. Orel zaradi ideološkega (karnističnega) odnosa do prehrane stvari ocenjuje pristransko.

Ironično pa je, da dr. Orel govori o “samo imenovanih strokovnjakih”, ko je “samo imenovan strokovnjak” ravno on, ki kot pediater sodi o dietetiki, o kateri ni izobražen, kar jasno kažejo njegove izjave v tem intervjuju.

Dr. Orel definitivno ne razume dietetike

Če pride k tebi nekdo ki je močno slabokrven, ima nizko železo, je seveda par stvari treba upoštevati. Prvi je vnos železa, drugo pa potencialne izgube. In pri vnosu je seveda to, da je nekdo vegan, lahko zelo merodajno, lahko ni. In v diferencialni diagnozi nekaterih stanj, je to, da se nekdo prehranjuje vegansko, zelo zelo pomemben podatek. Pri nekaterih drugih stanjih je pa to popolnoma irelevanten podatek, in nas to tudi ne bo zanimalo.

Pri vnosu železa je “vegansko prehranjevanje” nerelevanten podatek. Takšno je pač stališče znanosti, ki pokaže, da količina zaužitega mesa (oz. hemskega železa) ne spremeni odstotka slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa. Praktično vse raziskave so pokazale, da ni bistvenih razlik v slabokrvnosti med tistimi, ki uživajo meso, in tistimi, ki ga ne. Lahko bi rekli, da je presenetljivo, da dr. Orel tega ne ve, vendar je na tej točki odgovor na to že jasen. Po eni strani kot pediater o prehrani ne ve dovolj, po drugi strani pa zaradi lastne ideološke preobremenjenosti ni sposoben objektivne ocene.

Dr. Orel je lahko zelo nevaren za otroke

Vsaka stvar je odločitev posameznika, edino, kjer odločitev posameznika omejuje, je dobrobit drugega posameznika. In jaz sem pediater in recimo primer, ko nekvalitetna veganska prehrana neposredno ogroža otrokovo zdravje oziroma ne samo da ga ogroža, ampak ima otrok hude posledice, takrat je tisto, ko družba v to pravico posameznika, v tem primeru staršev, posega. Drugače, pa kako se boš ti prehranjeval, je tvoja osebna odločitev.

Seveda, dr. Orel, in če NEKVALITETNA veganska prehrana ogroža otrokovo zdravje, mu morate pediatri pomagati z nasveti, kako do KVALITETNE veganske prehrane. Za to vas plačujemo. Ampak iz intervjuja je zelo očitno razvidno, da svetovati tako ali tako ne znate. V celem intervjuju niti en nasvet, niti ena pomoč veganskim otrokom in njihovim staršem.

Iz vaših izjav je lepo razvidno, da namesto objektivnih, znanstveno dokazanih dejstev, promovirate nedokazana, subjektivna in močno pristranska (ideološka) mnenja ter jih slovenski javnosti “prodajate” kot stroko.

S širjenjem takšnih informacij povzročate diskriminacijo veganskih otrok ter podpihujete izredno militanten odnos slovenskega zdravstva, ki z grožnjami, žaljenjem in celo odrekanjem zdravstvene pomoči vsiljujejo meso veganskim otrokom. Zato se starši veganskih otrok velikokrat izogibajo obiska pediatra, tudi ko bi pomoč potrebovali. Ali pa se zlažejo, da otrok jé meso, da od vas dobijo korektno obravnavo.

Ker ste si vi in vaši kolegi v Sloveniji privzeli položaj “stroke” in pripadajoč vpliv v družbi, vaša neutemeljena in ideološko indoktrinirana mnenja povzročajo še toliko večjo škode. Za vse posledice, ki jih bodo vaša neznanstvena in nestrokovna mnenja prinesla, pa boste dejansko odgovorni vi.

Avtor: Dani Sušnik

You may also like...